Koç Burcu Dekanları



Koç Burcu Birinci Dekan 

Bu dekanın yöneticisi Mars'tır. Koç burcunun 0-10 dereceleri arasına denk gelir. Güneş bu dekanda yaklaşık olarak 21-30 Mart tarihleri arasında bulunur, yani doğum gününüz bu tarihlere düşüyorsa Güneş burcunuz Koç burcunun birinci dekanına düşüyor demektir. 

Koç burcu birinci dekan, yönetici Mars'ın da etkisiyle Koç burcunun en saf ve en güçlü enerjisine sahiptir. İçsel anlamda son derece cesurdur ve bazen cesareti başını belaya bile sokabilir. Bu dekan daima bir numara olmaya çalışır ve ikinciliğe kesinlikle katlanamaz. Mükemmeliyetçi olmasa bile bir numara ve en iyisi olabilmek için elinden geleni yapar. Çünkü Koç burcunun doğal egosunun sağlıklı bir şekilde beslenebilmesi için buna ihtiyacı vardır. Motivasyonu çok yüksektir ve bunun için dışarıdan gelecek olan herhangi bir etkiye ihtiyaç duymaz. Doğal liderlik özellikleri çok gelişmiştir. Her zaman en önde olmak ister. Enerjisi çok yüksektir ve sevdiği işlere çok büyük bir hevesle sarılır. Tutkulu bir yapıya da sahiptir. Kendini savunmayı çok rahat bir şekilde başarır ve ezilmeye kesinlikle katlanamaz. Eğer bir haksızlıkla karşılaşırsa hakkını sonuna kadar arar ama bazen bu konuda fazla agresif davranabilir. Baskın bir yapısı vardır ve birlikte olduğu insanlara liderlik etmek ister. Baskın yapısını insanları ezmek için değil, onları daha iyi koşullara yönlendirmek için kullanması gerekmektedir. İstediği şeylerin peşinden elde edinceye kadar gider ve alana kadar da pes etmez. Bunun için elinden ne geliyorsa yapabilir. Sabırsızlık bu dekanın en belirgin özelliğidir. Sonuçlarını detaylı bir şekilde düşünmeden yeni başlangıçlar yapabilir. Kendini kontrol etmekte zorlanabilir. 

Koç burcunun birinci dekanının 0-6 derece arasındaki devresini Jüpiter yönetir. Jüpiter'in bolluk, bereket ve abartı özellikleri burada da devreye girer ve kişiyi aşırı enerjik, aynı zamanda da aşırı sabırsız yapabilir. 7-10 derecelik kısımdaki devreyi yöneten gezegen de Venüs'tür (bu devre normalde 14 dereceye kadar devam eder). Venüs bu devrede Koç burcunun bu dekandaki özelliklerini kısmen de olsa yumuşatır. 


Koç Burcu İkinci Dekan 

Bu dekanın yöneticisi Güneş'tir ve Koç burcunun 11-20 dereceleri arasına denk gelir. Güneş bu dekanda yaklaşık olarak 31 Mart-9 Nisan tarihleri arasında bulunur ve eğer doğum gününüz bu tarihler arasındaysa Güneş'iniz bu dekandadır. Bu dekan aynı zamanda Güneş'in Koç burcundayken etkisinin en güçlü olduğu dekandır. 

Bu dekanda Koç burcu biraz daha sakin bir hale gelir. Güneş'in etkisiyle kendini kontrol altına almayı bu dekanda daha rahat bir şekilde başarır. Koç burcu ikinci dekan tıpkı birinci dekandaki gibi liderlik özelliklerine sahiptir ancak bu konuda daha dikkatli ve ağır davranır. Eğer bir iş yapacaksa kendi üstünde ve ona emir veren birilerinin olmasından pek hoşlanmaz. Kendi başına ya da üst bir pozisyonda olduğu işlerde genellikle daha çok verim alır. Emredilmekten ve kendisine iş verilmesinden hiç hoşlanmaz ve eğer üstüne gidilirse çok sert tepkiler gösterebilir. Bulunduğu ortamda ilginin üzerinde olmasını ve dikkat çeken bir kişi olmayı ister. Kendisine saygı duyulması bu dekan için çok önemlidir. Hedeflerini ve elde etmek istediği şeyleri açık bir şekilde ortaya koyar ve bunu yapmaktan hiç çekinmez. Bu dekan amaçlarına saygı duyulması konusunda çok ciddidir ve bu konuda açık ve dürüst olmanın önemli olduğunu düşünür. Gizli saklı işlerden hiç hoşlanmaz ve kendini dışarıya olduğu gibi gösterir. Bu dekan Koç burcunun diğer iki dekanına göre daha sağlıklı bir egoya sahiptir ve genellikle olduğu kişiden memnundur. Bu yüzden son derece dürüst davranır ve diğer insanlardan da kendisine karşı dürüst olmalarını bekler. Birinci dekan kadar ego tatminine ihtiyaç duymayabilir çünkü Güneş'in yarattığı etki kişinin egosunu içeriden beslemeye yeter, bunun için herhangi bir dış etkene ihtiyaç duymaz. Yine Güneş'in etkisi nedeniyle zaman zaman nedensiz öfke patlamaları yaşayabilir. 

Bu dekanın 11-14 derecelik devresini Venüs yönetir. Bu devredeki insanlar daha nazik ve sosyaldirler, ayrıca hedeflerine ulaşabilmek için başkalarının üstüne basmaktan çok iş birliği yapmayı daha uygun görürler. 15-20 derecelik devreyi ise Merkür yönetir. Bu devredeki insanlar da iletişim anlamında daha başarılı olurlar, ancak zaman zaman konuşmalarında kendilerini tutamayıp agresif bir tavır sergileyebilirler. Ayrıca hedeflerine ulaşabilmek için hareketten çok düşünmeye odaklanırlar. 


Koç Burcu Üçüncü Dekan 

Bu dekanın yöneticisi Jüpiter'dir ve Koç burcunun 21-30 dereceleri arasına denk gelir. Güneş bu dekanda yaklaşık olarak 10-19 Nisan tarihleri arasında bulunur. Eğer doğum gününüz bu tarihlere denk geliyorsa Güneş'iniz bu dekandadır. Bu dekan Koç burcunun en yumuşak halini ifade eder. 

Üçüncü dekan her ne kadar Koç burcunun özelliklerini yumuşatsa da yine de diğer burçların geneline göre daha agresiftir, bu yapısını kolay kolay kaybetmez. Bu dekanın getirdiği iki özellik vardır. Birincisi, Jüpiter abartmayı seven bir gezegen olduğu için Koç burcunun özelliklerini hatrı sayılır bir ölçüde arttırabilir. Yani zaten normalde de sabırsız olan Koç burcu bu dekanla birlikte bazı konulara sıfır tolerans gösterebilir. Agresif yapı haricinde Koç burcunun diğer özelliklerinde de benzer bir durum söz konusu olabilir. İkincisi ise, Jüpiter enerjisinin daha ağır basması durumudur. Bu şekilde olunca kişi daha anlayışlı ve sakin bir yapıya bürünebilir. Jüpiter'in baskın olduğu dekan (natal Jüpiter'in gücüne göre etkisi de değişmektedir), yardımsever ve cömerttir. Koç burcu zaten para konusunda pek de tutumlu bir burç değildir ancak bu etki altında kaldığında gereğinden fazla para harcamaya eğilimlidir. Hayata bakış açısı daha pozitiftir ve önüne çıkan engellerden hiçbir şekilde korkmaz. Koç burcunun hırslı yapısı Jüpiter'in iyimser yapısıyla birleşince ortaya hayattaki tüm engelleri aşabilecek kapasitede bir insan ortaya çıkar. İçsel gücü çok kuvvetlidir ve kendine olan inancı tamdır, bu yüzden başkalarından yardım istemeye pek gerek duymaz. Koç burcu dekanları içinde en sosyal olanı bu dekandır, diğer dekanlar daha seçici davranırken bu dekan pek insan seçmemeye eğilimlidir. Yeni konular araştırmayı, öğrenmeyi sever ama sahip olduğu görüşlerle ilgili biraz hassas olabilir ve karşıt bir fikir duyduğunda agresif bir şekilde kendi görüşlerini ve fikirlerini savunabilir. 

Bu dekanın ilk derecesi Merkür devresine girer (21 derece). Jüpiter ve Merkür çok da uyumlu gezegenler olmadıkları için bu derecede bulunan gezegenler düşünsel anlamda gelgitler yaşayabilirler. 22-26 dereceler Mars devresine denk gelir. Burada Jüpiter özellikleri kısmen bastırılmıştır çünkü Koç burcu ve Mars birbirleriyle daha yakın ilişki içerisindedir. Bu devrede Koç burcunun yukarıda bahsettiğim gibi bazı özelliklerinin abartılmasına neden olabilir. Diğer devre ise 27-30 dereceleri arasındadır ve Satürn tarafından yönetilir. Satürn ve Jüpiter birbirine zıt gezegenlerdir ancak Satürn Mars'ın ve Jüpiter'in fevri özelliklerine bir çeşit stabilite getirir. Koç burcu burada daha sakin ve adımlarını daha temkinli atan bir yapıya bürünebilir. 

Yorumlar