Burçların Sembolleri





Koç:



Koç burcunun sembolü ilk bakışta bir koçun kafasına ve boynuzlarına benzemektedir. Bu sembolün aynı zamanda "hayat" anlamına gelen V harfine benzediği de düşünülmektedir. Koç burcu Öncü grubun ve zodyak'ın ilk burcu olarak başlangıçları temsil etmektedir ve temsil ettiği Birinci ev de hayatın başlangıcıdır. Bu sembol, bazı kaynaklarda bahar ayında filizlenen bitkileri de temsil eder, daha önce de bahsettiğimiz gibi Koç burcu ilkbahar ayının ilk burcudur. Bu sembolü kadınların vücutlarının iç kısmındaki üreme organlarına benzetenler de vardır ve bu organlar da hayatın başladığı yerdir. 


Boğa:



Bu sembol de ilk bakışta bir boğanın başına ve boynuzlarına benzemektedir. Aynı zamanda ilkbahar ayının başında filizlenen bitkilerin artık yavaş yavaş olgunlaşmaya başladığını belirten bir semboldür. Bazı kaynaklarda da bu sembolün Ay'ın dolunay ve hilal zamanlarını temsil ettiği de söylenmektedir. Ay Boğa burcunda yüceltme konumundadır. 


İkizler: 



Bu burcun sembolü aşağıdan ve yukarıdan birbirine bağlı iki sütun şeklindedir. İki sütun, sembolik anlamda dualiteyi temsil eder. Ortada birbirinden tamamen zıt iki enerji vardır ve var olabilmek için bu iki enerjinin de birbirine ihtiyacı vardır. Bu durum daha sonra bahsedeceğimiz Hayat Ağacı'ndaki yapıya çok benzer, Hayat Ağacı'nda da birbirine zıt iki sütun vardır ve bunlar yukarıda Kether ve aşağıda Malkuth ile birbirine bağlıdır. Bu sembolün alt kısmındaki çizgi de Malkuth enerjisine sahiptir, yani bulunduğumuz dünyayı ifade eder. Üst kısmındaki çizgi ise Kether enerjisi taşır, yani daha yukarıdaki bir enerjiyi temsil eder (siz buna istediğiniz adı verebilirsiniz, ister tanrısal enerji deyin, ister süper bilinç, hepsi aynı yere çıkıyor.). Bu sembol aynı zamanda arkadaşlık ve yoldaşlık anlamına da gelir. 


Yengeç: 



Bu sembolde her ne kadar dual bir anlam varmış gibi görülse de aslında anlatılan şey bir çeşit birleşimdir. Yengeç burcunun sembolü materyal ve ruhani dünyanın birleşimini ifade eder. Bazı kaynaklarda bu sembolün Yengeç burcunun da yönettiği ve bereket anlamına gelen bir çift göğüsü ifade ettiği de söylenmektedir. Bu sembol aynı zamanda Koç burcunda filizlenen bitkilerin artık meyve verecek hale geldiğini ifade eder. 


Aslan: 



Aslan burcu sembolü, klasik anlamda kalbin kirli kanın girdiği ve temiz kanın çıktığı yerlerini ifade eder. Aslan burcunun insan vücudunda kalbi yönettiğinden daha önce de bahsetmiştik. Bazı kaynaklarda bu sembolün aslan yelesi ya da aslan kuyruğuna benzediği de söylenmektedir. Bu sembolün benzediği diğer şey de sperm hücresidir. Bildiğiniz gibi Aslan burcu çocuklarla ve yaratıcılıkla ilgili bir burçtur ve bir çocuğun yaratımı için gereken şeylerden biri de sperm hücresidir. Bu sembol aynı zamanda Yunanca bir harf olan "lambda" dan türetilmiştir. Bu harf Yunanca'da aslan anlamına gelen leon'un ilk harfidir. 


Başak:



Bu sembol Yunanca'da bakire anlamına gelen "parthenos"un ilk üç harfinden türetilmiştir. Koç burcunda ekilen bitkilerin hasat zamanını ifade eder. Sembolik anlamda Başak burcu bir kuş ve insanın birleşiminden oluşur ve bazı kaynaklarda bu sembolün kanatları olan bir kadını tasvir ettiği söylenmektedir. 


Terazi: 


Terazi burcunun bu sembolü bir teraziyi simgelemekle birlikte batan güneşi de temsil etmektedir. Terazi burcuna ait Yedinci ev, güneşin battığı evdir ve egonun artık serbest bırakılması gerektiğini, çünkü Terazi burcunun temsil ettiği ilişkilerde uyum sağlayabilmek için bunun yapılması gerektiği anlamındadır. Terazi burcunun alt kısmındaki çizgi, bu dünyaya ait olan toprağı belirtir ve bu burcun ayaklarının yere bastığının bir ifadesidir. Yukarıdaki sembol ise aynı zamanda yüksek bilinçle arasında olan bağı belirtir. 


Akrep:



Akrep burcunun sembolüne bakılınca ilk dikkat çeken şey M harfine benzediğidir. M harfi ölüm anlamı taşır ancak bu ölüm fiziksel bir ölüm değildir, bir dönemin bitmesi anlamındadır. Akrep burcu zodyakta bu tarz bir ölümü, bir şeylerin sonunu ve ardından yeni başlayan şeyleri temsil eder çünkü eski ve işe yaramayan şeyler ortadan kalkmadan yenilerine yer açmak zordur. Sembolün sonundaki ok işareti de akrebin iğnesini temsil eder. 


Yay: 



Bu sembol direkt olarak ok ve yayı temsil etmektedir. Mitolojide Yay burcunu temsil eden Centaur'lar aynı zamanda çok iyi birer okçuydular. Okun nişan aldığı yüksek yerler ise Yay burcunun idealist ve her zaman daha yukarıları hedef alan zihnini ifade eder. 


Oğlak: 


Oğlak burcunun bu sembolü üst kısmı oğlak, alt kısmı ise balık olan mitolojik yaratığı temsil eder. Mitoloji kısmında bu yaratığa ve Oğlak burcuyla olan bağına daha detaylı bir şekilde değineceğiz. 


Kova:


Bu sembol de direkt olarak suyun dalgalarını temsil eder. Aynı zamanda karmaşa anlamı da vardır ve bu da Kova burcu için son derece uygun bir özelliktir. Buradaki çift sembol Kova burcunun dual bir anlam taşıdığı anlamına gelmemektedir. Alt kısımdaki dalga suyu, üst kısımdaki dalga ise rüzgarı temsil eder ve aralarında hiçbir bağ yoktur. Daha önce de bahsettiğimiz gibi hava elementi düşünceleri ve mantığı, su elementi ise duyguları temsil etmektedir. Kova burcu duygularını ve mantığını en rahat ayırabilen burçtur ve bu ikisinin farklı şeyler olduğunun bilincindedir. İkisini birbirine karıştırmamaya özen gösterir. Hava elementinin üst kısımda olması da bu burcun mantığı ve düşünceyi duygulardan üstün tutmasını ifade eder. Bu sembolün bir diğer anlamı da bilinç ve süper bilinç arasındaki ayrımdır. 


Balık: 



Balık burcunun astrolojik sembolü aslında mitolojik sembolüne çok benzer. Burada ifade edilen şey, kuyruklarından birbirine bağlı iki balığın karşıt yönlere doğru yüzmeye çalışmasıdır. Balık burcu bildiğiniz gibi dual bir burçtur ve tıpkı İkizler burcu gibi iki zıt özelliğin bir araya gelmesinden oluşur. İki balık da farklı yönlere doğru yüzdüğü için bir şeye odaklanmak çok zordur ve ikisi de birbirini kendi gittiği yöne çektiği için ilerleme kaydedemezler. Ancak ikisi de aynı suyun içinde yüzdüğü için bir şekilde uyum sağlama ihtimalleri vardır. 

Yorumlar