Satürn



 Satürn geleneksel yedi gezegenin sonuncusudur ve temsil ettiği rakam da 7'dir. 

 Kısıtlamalar, engeller, sınırlar gibi konuları yönetir. 

 Haritanızda Satürn'ün güçlü olması sizin dikkatli, ciddi ve "ağır" bir yapıya sahip olduğunuzu gösterir. Engelleri aşmak konusunda kararlı ve güçlü hissedersiniz. 

 Haritanızda Satürn'ün zayıf olması ise sizin ayakları yere pek basmayan, istikrar yönünden zayıf biri olduğunuzu gösterebilir. Engeller karşısında çabuk pes edebilirsiniz.

 Satürn astrolojide en sevilmeyen gezegenlerden biridir, hatta en sevilmeyen gezegen de diyebiliriz. Bunun nedeni bu gezegenin olumlu yönlerinden çok olumsuz yönlerine odaklanılmış olmasıdır. Güzel bir yerleşimi olan ve olumlu açılar alan bir Satürn, kişinin haritasında kötü bir yerleşime sahip ve kötü açılar alan bir Jüpiter'den daha fazla olumlu etkiye yol açar. 

 Satürn, yedi geleneksel gezegen içinde en ağır, en büyük ve en güçlü gezegendir. 

 Jüpiter yazısında da bahsettiğimiz gibi Satürn'ün kısıtlamalarına ihtiyacımız vardır. Eğer Satürn'ün koyduğu kısıtlamalar ve sınırlar olmasa bir şeyi diğerinden ayırt etmek oldukça güç bir hale gelirdi. 

 Satürn sert ve disiplinlidir, eğer bir hata yaparsak bize ceza veren Satürn'dür. Çünkü cezalar bir daha hata yapılmasını engelleyen bir etkendir. Jüpiter başarılarımızı ödüllendirir ancak hatalarımızı cezalandırma konusunda oldukça merhametlidir. Satürn ise Jüpiter'in aksine, dersimizi tam olarak öğrenene kadar önümüze devamlı engeller koyar (daha güçlü olabilmemiz için) ve en ufak bir hatamızda bizi cezalandırır. Bunların sonucunda başarıya ulaştığımız zaman Satürn'ün verdiği ödül Jüpiter'inkinden çok daha büyük ve kalıcıdır. 

 Satürn aynı zamanda kalıcılığı da temsil eder. Haritamızda Satürn'ün bulunduğu yer bizim bıkmadan, en uzun süre uğraşabildiğimiz alanı gösterir. Bu alanlarda yaşadığımız ve kazandığımız herşey uzun sürelidir. 

 Satürn haritamızda hayatımızda en çok hangi alanda önümüze engeller çıkacağını, hangi alanda daha çok hayal kırıklığına uğrayacağımızı, hangi alanda en çok korku yaşayacağımızı ve engelleri aşıp dersimizi öğrendiğimiz takdirde hangi alanda en büyük ödülü alacağımızı gösterir. 

 Satürn, Jüpiter'in tam tersi olarak hayatımızdan bir şeyleri alıp götüren, koparan gezegendir. Bir şeyi hayatımızdan uzaklaştırmak istiyorsak Satürn enerjisiyle çalışmamız gerekir. Transit Satürn hangi evimize girerse, o evde bir temizlik yaparak sağlam temelli olmayan ve bizim işimize yaramayan ne varsa hayatımızdan alıp götürür. Çoğu zaman bu olay acı verici bir şekilde gerçekleşir fakat bu acıyı yaşamak gelişmek için gereklidir. 

 Satürn zamanın ve döngülerin yöneticisidir (Ay'ınkinden daha farklı bir döngü.) Satürn fiziksel olan her şeyin yöneticisidir ve her şeyin zamana bağlı olarak bir sonu ve başlangıcı vardır. Zaman yalnızca fiziksel dünyayı etkiler, zihin ve ruha herhangi bir etkisi yoktur. 

 Satürn Karma gezegenidir. Satürn'le ilgili konularda ne ekersek onu biçeriz. 

 Satürn ayrışma, çürüme ve ölüm konularını yöneten gezegendir. Yaşamını kaybetmiş varlıkların toprak altında çözünmesi işlemi Satürn'ün alanıdır. Satürn bu sayede hem yeni varlıklara dünyada yer açar, hem de bu işlem sonucunda toprağın verimini korumasını sağlar. Satürn'ün yönettiği ölüm, bizim "ecel" dediğimiz tarzda bir ölümdür. Satürn zamanı dolan her fiziksel varlığı alıp götürür. Ecel dışında olan ölümleri Mars yönetir. Satürn tarzı ölümlerde canlı artık yaşlanmış, fonksiyonları zayıflamış ve güçten düşmüştür. Ölüm böyle bir durumda beklenen bir şeydir ve kaçınılmazdır. Ancak Mars tarzı ölümler ani ve şiddetlidir. Zamanının dışında ve beklenmedik bir şekilde oluşur. Satürn Azrail olarak görülürse Mars da katil olarak görülebilir. 

 Satürn soğuk ve ciddidir çünkü mükemmeliyete ulaşabilmek için taviz vermeden, ciddi ve istikrarlı bir şekilde çalışmak gerekir. 

 Satürn aynı zamanda sabırlıdır. Sabır da hedefe ulaşmak konusunda gerekli bir özelliktir. 

 Satürn, devlet kurumları, hükümet gibi ciddi, gerekli ve sürekli kuruluşları temsil eder. 

 Satürn'ün yönettiği iki burç vardır: Kova ve Oğlak burçları. 



Oğlak burcu Satürn'ün fonksiyonlarını çok rahat bir şekilde ifade etmesini sağlar. Oğlak burcu ciddi, istikrarlı ve hedef odaklı bir burçtur. Düzenli ve disiplinlidir. Hayatı çok fazla ciddiye alır ve sorumluluklarının farkındadır. Bu yüzden Satürn Oğlak'ta iken olumlu özellikleri daha çok ortaya çıkar. 



 Kova burcu sabit, ciddi ve soğuk yapısıyla Satürn'ün daha mental yönünü temsil eder. Satürn kişisel bir gezegen değildir ve daha çok toplumsal alanları yönetir. Kova burcu da bu açıdan Satürn için ideal bir burçtur. Duygusal ve mental anlamda mesafeli ve kontrollü bir yapısı vardır. Kova burcu da Oğlak burcu gibi var olan düzenler ve yapılanmalarla ilgilidir. Aralarındaki en büyük fark, Oğlak burcu kişisel hırsları için çaba harcarken, Kova burcu toplumun gelişimi için çaba harcamayı tercih eder. Oğlak burcu materyal dünyayla uğraşırken Kova burcunun alanı zihin ve düşüncelerdir. 

 Satürn'ün zararlı (detriment) konumda olduğu iki burç vardır: Yengeç ve Aslan burçları.


 Yengeç burcu hassas ve korunma ihtiyacı duyan bir yapıya sahiptir, kendini en iyi hissettiği yer de yine kendi evidir. Satürn bu yüzden Yengeç burcunda rahat edemez. Satürn'ün sert ve dış dünyayla ilgili olan yapısı Yengeç burcuna çok ağır gelir. 



Aslan burcunun eğlenceye düşkün, neşeli ve her zaman ön planda olmak isteyen bir yapısı vardır. Pozitif ve iyimser Aslan burcuna Satürn ateşin üstüne atılan bir battaniye etkisi gösterir. Satürn ihtiyacı olan soğukluğu ve ciddiyeti Aslan burcunda bulamaz. Devamlı olarak göz önünde bulunmak isteyen Aslan burcu, geri planda kalarak işleri yürütmek isteyen Satürn'e sıkıntılı zamanlar yaşatır. 

 Satürn'ün yüceltme (exalted) konumunda olduğu burç Terazi burcudur. 


 Terazi burç, ilişki odaklı bir burç olduğu için kendinden çok partnerine odaklanma eğilimi gösterir. Bir evlilikte en çok ihtiyaç duyulan şeyler güven, sabır ve sürekliliktir. Satürn Terazi burcunda fonksiyonlarını çok rahat bir şekilde ifade eder. Satürn Terazi burcunda uzun süreli, güvene dayanan, karşılıklı sabır gösterilen, ciddi ilişkiler yaşanmasına yol açar. Ancak klasik bir Satürn özelliği olan engeller kendini burada da gösterir. Bu engeller kişilerin olgunlaşmasına, birbirlerini daha iyi tanımalarına ve anlamalarına olanak sağladığı için gerekli sayabileceğimiz engellerdir. 

 Satürn'ün düşüş (fall) konumunda olduğu burç Koç burcudur. 


 Koç burcu bireysel bir burçtur ve temsil ettiği alan egodur. Oğlak burcu gibi devamlı olarak ilerleme ihtiyacı duyar ama Koç burcunda Oğlak burcundaki sabır ve disiplin yoktur. Sıcak bir burç olan Koç burcunda soğuk Satürn kendini yeterince rahat ifade edemez. Satürn'ün ihtiyacı olan süreklilik, disiplin, sabır özellikleri Koç burcunda pek de var olan özellikler değildir. Koç burcu düşünmeden yeni maceralara atılmak isterken ihtiyatlı Satürn kendini rahat hissedemez. Satürn aynı zamanda bireysellikten uzak bir yapıya sahiptir. 

 Tarot'ta Satürn özellikleri taşıyan birçok kart vardır ancak bunlardan en belirgin olanı (benim düşünceme göre) Dünya kartıdır. 


 Bu karta baktığımızda ilk olarak dört sabit burcu görürüz (İnsan: Kova, Kartal: Akrep, Boğa: Boğa, Aslan: Aslan). Önceki derslerimizde de öğrendiğimiz gibi sabit burçlar sürekliliği ve adından da anlaşıldığı gibi sabit durumları temsil eder. Resimdeki kadın bir çemberin içindedir. Bu çember de Güneş yazısında öğrendiğimiz gibi Satürn'ün kısıtlayıcı çemberidir. Kadının iki elinde Büyücü kartında büyücünün elindeki değneğe benzeyen iki adet değnek vardır. Bu da kadının bir değişim yaratmaya çalıştığı anlamına gelir. Resimdeki kadının elindeki değneklerle, sabit bir ortamda, yavaş bir şekilde ve fiziksel kısıtlamalar altında değişim yaratmaya çalışması Satürn enerjisini tanımlayan güzel bir örnektir. 

 Satürn'ün metali en ağır metal olan Kurşun'dur. 

 Satürn'ün rengi siyahtır. 

 Satürn'ün günü cumartesidir. 

 Satürn'ün sembolü: 



Satürn'ün yönettiği evler: Onuncu ve On birinci evlerdir. Ayrıca Satürn kendini Yedinci ve On ikinci evlerde de mutlu hisseder. 




Yorumlar