Merkür



 Merkür düşünme, iletişim kurma ve bilgi toplama yeteneklerimizi gösteren gezegendir. Mitolojide "Tanrıların Habercisi" olarak bilinir. 

 Haritanızda Merkür'ün güçlü bir pozisyonda olması size güçlü bir iletişim dürtüsü ve çeşitlilik ihtiyacı verebilir. 

 Haritanızda Merkür'ün zayıf bir pozisyonda olması da iletişim ve öğrenme sorunları yaşamanıza neden olabilir. 

 Merkür, Güneş'e en yakın gezegendir, bu yüzden Güneş'e olan uzaklığı en fazla 28 dereceye kadar ulaşabilir. 

 Merkür; zeka, iletişim, ticaret, reklamlar ve kısa süreli, ufak çaplı seyahatlerle ilgilidir. 

 Merkür'ün sembolünün üst kısmında bulunan hilal, bu gezegenin alıcılık özelliğini ifade eder. 



  Merkür'ün elementi Hava'dır. Merkür Hava elementinin iletişimci yapısını çok uyumlu bir şekilde temsil eder. 

  Merkür'ün günü Çarşamba'dır. 

  Merkür'ün Tarot kartı Büyücü'dür. 



  Merkür'ün tanrıların habercisi olduğunu zaten öğrenmiştik. Büyücü kartına baktığımız zaman da aynı şeyi görürüz. Karttaki büyücünün kafasındaki sonsuzluk sembolü tanrısal bir müdahaleyi ifade eder. Büyücünün önündeki masada ise Toprak, Su, Ateş ve Hava elementlerini temsil eden Tılsım, Kupa, Değnek ve Kılıç bulunmaktadır, bu elementler de bizim bulunduğumuz dünyayı ve boyutu ifade eder. Büyücünün elinde tuttuğu asa da bir geçiş, iletim durumunu sembolize eder. Aynı zamanda Büyücü kartının anlamlarından biri olan düzenbazlık da Merkür retrograde (dünyadan bakıldığında ters yönde hareket ediyormuş gibi) olduğunda karşılaşabileceğimiz bir durumdur. 

 Merkür'ün temsil ettiği bir diğer konu da sağlık ve iyileşmedir. İlişkili olduğu başmelek Rafael Hava elementine mensup olmasının yanında sağlığı da temsil eder. 

 Merkür'ün yöneticisi olduğu iki burç vardır : İkizler ve Başak burçları. 


 İkizler burcu iletişimi temsil eden burçtur ve aynı zamanda yönetici gezegeni Merkür gibi hızlıdır. Bu yüzden Merkür kendini bu burçtayken en rahat şekilde ifade eder. 

 Merkür'ün hem yönetici gezegeni hem de yüceltme (exaltation) durumunda olduğu burç Başak burcudur. 



 Başak burcu da İkizler burcu gibi güçlü adapte olma özelliği ve ayrıntılara önem vermesi nedeniyle Merkür için ideal bir yerdir. Aralarındaki en büyük fark, bir toprak burcu olan Başak'ın daha analitik ve ayakları yere daha sağlam basan bir yapıda olmasıdır. 

 Merkür'ün zararlı (detriment) olduğu burç Yay burcudur. 


 Merkür kendini Yay burcundayken rahat ifade edemez, çünkü Yay burcu Merkür gibi ufak ayrıntılardan çok daha geniş konularla ilgilenir. Felsefik bir bakış açısına sahip olan Yay burcuna Merkür'ün günlük hayatla ilgili detayları sıkıcı gelebilir. 

 Merkür'ün düşüş (fall) konumunda olduğu burç ise Balık burcudur. 


 Balık burcu Merkür'ün gezegensel fonksiyonlarını gösterebilmesi için fazla duygusal ve spiritüeldir. Merkür günlük ve somut konularla ilgilenirken Balık burcu bu dünyadan uzak ve gerçeklikten uzak konularla ilgilidir. 

 Merkür'le ilgili olarak modern astrolojide karşılaşabileceğimiz konulardan biri de yüceltme konumunda aslında Başak değil de Kova burcu olduğudur. Ben şahsen yüceltme konumu için Başak burcunun daha uygun olduğunu düşünüyorum. Başak burcu somut ve analitik düşünce, ayrıntılarla ilgili bir burçtur, Kova burcu ise somut yerine soyut bir düşünce yapısına sahiptir ve sabit bir burç olarak adapte olabilme özelliği pek yoktur. Bu yüzden Kova burcu Merkür'le ne kadar uyumlu olsa da tam olarak Merkür özelliklerini taşımaz. 
 Ancak Kova burcu, bu konuda modern yöneticisi Uranüs ile kendini çok güzel bir şekilde ifade eder. Uranüs modern astrolojide aynı zamanda Merkür'ün daha yüksek bir oktavı olarak tanımlanır. Uranüs konusuna geldiğimizde bunu daha detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. 



 Merkür'ün yöneticisi olduğu İkizler burcu eller ve akciğerleri, Başak burcu da sindirim sistemini yönetir. 

 Merkür'ün yönettiği evler Üçüncü ve Altıncı evlerdir. 

 Merkür'ün metali daha önceki derslerimizde görmüş olduğunuz sembolden de tanıyacağınız üzere Cıva'dır. Cıva'nın İngilizce adı da tıpkı gezegeninki gibi Mercury'dir.

 Merkür hermafrodit bir gezegendir ve genellikle cinsiyetsizmiş gibi bir his verir. 




Yorumlar