Jüpiter



 Jüpiter, astrolojide Cömert Kral arketipini karşılayan gezegendir. Merkür'ün günlük hayatın ayrıntıları ve belirli bilgi gruplarıyla ilgili olan yapısının aksine Jüpiter daha geniş ve genel prensiplerle ilgilenir. 

 İçinde Jüpiter'in bulunduğu çoğu astrolojik açı olumlu etkiler yaratan açılardır. 

 Haritanızda Jüpiter'in güçlü olması bolluk ve bereket enerjisi akışının daha rahat yaşanmasına ve optimist bir yapıya sahip olmanıza yol açar. 

 Haritanızda zayıf bir Jüpiter bulunuyorsa bu da aşırı uçlarda dolaşan ve karamsar bir yapıya eğilim taşıdığınızı gösterir. 

 Jüpiter enerjisi zenginliğin kaynağıdır. 

 Jüpiter yayılma, genişleme ve büyüme konularıyla ilgilidir. Jüpiter'in bulunduğu ve etkileşimde olduğu her alan olumlu ya da olumsuz yönde büyür, genişler ve artar. 

 Satürn ve Jüpiter fonksiyonel anlamda birbirlerine zıt gezegenlerdir. Satürn kısıtlamak ve azaltmak, Jüpiter ise genişletmek ve çoğaltmak ister.

 Jüpiter'in yönettiği iki burç vardır : Yay ve Balık burçları. 



 Jüpiter, felsefik ve geniş açıdan bakabilme özelliği taşıyan Yay burcunda fonksiyonlarını çok rahat bir şekilde ifade eder. Bilgiye ve düşünceye önem veren Yay burcu daima bilinenlerin ötesine geçmek ve ufkunu genişletmek ister. Jüpiter Yay burcunda eski dönemlerdeki düşünürler ve felsefeciler gibidir. Her zaman sorgular ve daha fazla öğrenmeyi hedefler. Yay burcu Jüpiter'in mental yönünü temsil eder. 


 Balık burcu ise Jüpiter'in inançsal yönüdür. Balık burcunda Jüpiter aşırı şefkatli ve yardımsever bir yapıya bürünür. Dinlerin öğütlediği olumlu özellikleri dünyaya yansıtan da bu enerjidir. 

 Jüpiter'in zararlı (detriment) konumda olduğu iki gezegen vardır: İkizler ve Başak burçları. 



 İkizler burcunda Jüpiter, fonksiyonlarını rahat bir şekilde yerine getiremez. İkizler hızlı bir burçtur ve geniş alanlarda düşünmeye pek vakti yoktur. Yay ve İkizler arasındaki fark, Jüpiter ve Merkür arasındaki farkı çok güzel açıklar. Bir sorun yaşandığında, İkizler burcunun ilk yapacağı şey o soruna odaklanıp, sorun yaşanan bir kişi varsa onunla konuşup, içinde bulunulan durumu da değerlendirerek o sorunu çözmeye çalışmak olur. Yay burcu ise toplumsal şartlar ve insanların yetiştirilme yapısının aynı sorunun en büyük kaynağı olduğunu düşünecektir ve bu konuda harekete geçmeye çalışacaktır. Yay burcu daha geniş bir açıdan bakmanın kişiyi doğru cevaba ulaştıracak tek yol olduğunu düşünürken İkizler burcu buna gerek görmez.



Jüpiter Başak burcunda kendine genişleyecek bir alan bulamaz. Başak burcunun daha önceki yazılarda da bahsettiğimiz analitik ve günlük hayata odaklı yapısı Jüpiter'in felsefi ve dindar yapısına ters düşer. Balık burcu inanıp kabul etme özelliği taşırken Başak burcu da inançları sorgulama özelliği taşır. Jüpiter'in günlük hayatla pek ilgisi de yoktur. 



 Yengeç burcu Jüpiter'in yüceltme (exaltation) konumunda olduğu burçtur. Jüpiter'in koruyucu özelliği Yengeç'in burada mutlu bir şekilde yaşamasına, Yengeç'in verimli ve yumuşak yapısı da Jüpiter'in kendi fonksiyonlarını burada rahatça ifade edebilmesine neden olur. 

Jüpiter'in düşüş (fall) konumunda olduğu burç ise Oğlak burcudur. 



Yöneticisi Satürn'ün kısıtlayıcı yapısı Jüpiter'in Oğlak burcunda özelliklerini rahat bir şekilde ifade etmesine izin vermez. Oğlak burcu pesimist bir yapıya sahiptir. Bu da neşeli ve optimist Jüpiter'in burada mutsuz olmasına neden olur. Jüpiter genişlemeye çalıştıkça Oğlak da onu istemsiz bir şekilde bastırmaya çalışır.

 Jüpiter neşeli, optimist ve canlı bir yapıya sahiptir. Olaylara her zaman olumlu yönünden bakar. Haritamızda Jüpiter'in bulunduğu yer bizim hayatta en olumlu olarak baktığımız alandır. O alanla ilgili olarak doğal bir şekilde herhangi bir endişeye kapılma eğilimi göstermeyiz ve bolluk bereket akışı da kötü bir şey beklenmediği için diğer yerlere oranla daha rahat bir şekilde olur. 

 Jüpiter enerjisi paylaştıkça çoğalır. Jüpiter'in bulunduğu alanda bereket elde etmek isterseniz o alanla ilgili paylaşımda bulunmanız gerekir. 

 Jüpiter aynı zamanda koruyucu bir gezegendir. Haritanızda bulunduğu alanda kendinizi doğal bir koruma altında hissedersiniz. 

 Bu nedenle Mars'ı silahınız olarak görürseniz Jüpiter de sizin kalkanınız olur. 

 Her gezegen gibi Jüpiter'in de olumsuz özellikleri vardır. Jüpiter her zaman daha fazlasını ister ve elde etmeye çalışır. Bir şeyin çok fazla olması ise insan hayatında ve enerji akışlarında çeşitli tıkanıklıklara yol açar. Bu durumda Satürn enerjisi çok yararlı bir enerjidir. Satürn Jüpiter'in haddinden fazla çalışmasını onu kısıtlayarak engeller. Örneğin aşırı kilo alma Jüpiter enerjisinin yanlış kullanımının bir sonucudur. Daha az yemeye çalışarak kilo kaybetmeye çalışırsanız da Satürn enerjileri dengeye gider. Her şeyin fazlası zararlıdır. 

 Jüpiter inançlarla ilgili bir gezegen olarak olumsuz bir şekilde aşırıya kaçtığında fanatik olma durumunu oluşturur. Bir konuyu çok fazla savunmak ya da fanatiği olmak kişiyi diğer konulara karşı kapalı hale getirir ve uzun vadede kişi için zararlı bir durum oluşturur. 

 Jüpiter aynı zamanda öğrenme, öğretme ve öğretmenlerle ilgili bir gezegendir. Jüpiter haritanızda sizin geniş kapsamlı konuları nasıl öğrendiğinizi ve genel anlamda felsefi bakış açınızı ifade eder. Aynı zamanda öğretmenlerle ve öğretici pozisyonda olan kişilerle olan ilişkinizi de gösterir. 

 Jüpiter'in temsil ettiği diğer alan da dini liderlerdir. Olumlu etkilediği takdirde kişileri doğru ve güzel alanlara yönelten kişileri, olumsuz etkilendiği takdirde de kişileri yanlış alanlara sürükleyen liderleri görebiliriz. 

 Jüpiter yavaş hareket eden bir gezegen olduğu için her burçta yaklaşık bir yıl geçirir.

 Jüpiter'in günü Perşembe'dir. 

 Jüpiter'in metali Kalay'dır. 

 Tarot'ta Jüpiter enerjisi taşıyan kart Kader Çarkı'dır. 



 Jüpiter'in sembolü Satürn sembolünün ters çevrilmiş hali gibidir. 


Jüpiter'in rengi mavidir. 


Yorumlar